Sayfalar

15 Şubat 2009 Pazar

14 Şubat 2009

13 Şubat'ta yola çıktık, 14 Şubat saat 15:00 de Pekin'de, 21:00 da ise Harbin'deydik. Bu arada 6 saatimiz dünyaya güneşin doğduğu yönüne doğru ilerlediğimiz için yok oldu. 34 kişilik kalabalık bir ekiple gelmiştik Harbine. Aramızda 15 kişi civarında Erzurum'dan gelenler vardı. Harbine indiğimizde Erzurumlular dahil tüm ekibin söylediği tek şey vardı. "ÇOK SOĞUK". Düşünün Erzurumlular da böyle söylüyorsa buradaki vehameti.

Harbindeki havaalanı çıkışında ilk buzdan heykellerle tanışma fırsatım oldu. Dokundum. Buz değil de camdı sanki. Bizim oralarda buzun bile belli bir sıcaklığı vardır. Bilirsiniz buzun üstü ıslak olur. Burdakiler o kadar soğukta cam gibi oluyormuş, öğrndim. Şaka değil; havaalanı çıkışından otobüslere kadar olan 30 metrelik mesafede donma tehlikesi olanlar vardı aramızda. Bizim kafileden bir bayan eşyalarımızı otobüse yerleştirip otobüse girdiğimizde ellerini hissetmediğini söyledi. Önce şaka yapıyor zannettim. Hani vardır ya, biraz da espiriyle karışık dondum dersiniz. Bayan İzmir'den katılmış aramıza ve elleri kıpkırmızıydı, yüzünde hiç te şaka yapıyrmuş gibi bir hal yok tu.

Çok soğuk, fakat güzel gelişmiş bir şehir Harbin. Biraz dikkatli bakınca Rusyanın binalarda ve şehir yapısındaki etkisini hissediyorsunuz. Akşam 22:00 civarı şehrin sokaklarında ilerlerlken dışarda hemen hemen kimse yoktu. Bu kadar kalabalık şehirden neden kimse yok sokaklarda diye merak ederken otobisten inince cevabı tekrar hatırladık; "ÇOK SOĞUK"

Henüz fotoğraf makinem yok. Yunus bey kendi fotoğraf makinesini verebileceğini söyledi. Ben de fotoğraf makinesi için para vermekten kurtuldum, burası Çin'in diğer yerleri gibi ucuz değilmiş.






Harbin'le ilgili birkaç resim :

Harbinin şu anki şehir görünümü



1930 da önceki yıllarda yapılmış Harbin Polis Merkezi. Halen daha kullanımda.



Bu şehir sanki 1930'lu yıllarda birden gelişmiş. Bütün eski ve güzel yapıtların hepsi 1930 lu yıllardan kalma.




1920-1930 lu yıllarda çekilmiş bu fotoğraf Harbin'in o yıllarda doğunun Paris'i ya da Moskova'sı olduğunu gösteriyor.


St.Sophia Kilisesi yapımına 1907 de başlanmış 1932 de bitirilmiş ve halen daha en büyük Rus Ortodoks kilisesi olarak ayakta.

1900 lerden kalma bir Yahudi sinagogu


İşte bugünkü Harbin

1 yorum:

  1. Memleket isterim
    Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
    Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

    Memleket isterim
    Ne başta dert ne gönülde hasret olsun;
    Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

    Memleket isterim
    Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun;
    Kış günü herkesin evi barkı olsun.

    Memleket isterim
    Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
    Olursa bir şikayet ölümden olsun.

    CAHİT SITKI TARANCI

    G.S.

    YanıtlaSil