Sayfalar

27 Temmuz 2009 Pazartesi

Sıradan olmayan bir kelime: İKTİDAR


İktidar birçok anlamda kullanılabiliyor. Siyasette, sporda, okulda hatta cinsel hayatta bile. Temel özelliği güç sahibi olma ve bu gücü kullanabilme özelliği diye tanımlanabilir.
Hayatta bazı insanlar iktidar elde etmenin, yönetmenin ve değiştirebilme gücünün ötesinde mutlu olabilecekleri pek az şey olduğuna inanırlar. Bazılarınaysa iktidar kötü bir hasletten başka birşey değildir.
Neyse konuyu dağıtmadan benimde sık sık karşılaştığım bir kelilem (İKTİDAR) hakında düşüncelerimi ve öğrendiklerimi paylaşayım. Öncelikle iktidar elde etmek isteyen bir insana "iktidar takıntısı var" demek çok saçma olduğunu öğrendim, rahatladım. Çünkü bu "rakibinin karşılayamacağı bir servis atan tenisçiyi bu yapmak istediği eylemden dolayı ayıplamaya" benziyor.
Önemli olan bu iktidarı hangi yollarla elde edeceğiniz ve elde ettiğinizde ise nasıl kullanacağınız. Bunlarda yazıldığı kadar kolay şeyler değil biliyorum.

İş yaşamında iktidar elde etmek isteyenlere duyurulur, iktidar elde etmede ve elde tutmada en çok işe yarayan özellikler şunlarmış:
  1. Enerji, tahammül ve fiziksel dayanıklılık
  2. Enerjiyi bir noktada yoğunlaştırabilmek ve enerji israfından kaçınabilmek
  3. Duyarlılık, yani başkalarının duygu ve düşüncelerini anlama ve çözme yeteneği
  4. Esneklik, özellikle hedeflere ulaşmada kullanılacak araçları seçme konusunda
  5. Gerektiği zaman anlaşmazlık ve çekişmelerdetaraf olmaya hazır olmak, başka bir dayişle belli bir oranda sertlik gösterebilmek
  6. Belli bir süre egomuzu bastırabilmek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder