Sayfalar

31 Temmuz 2009 Cuma

Uygarlıklar Tarihi ve Benim Geleceğim



“Kolaylıklar uygarlık için yıkımdır.” diyen ünlü tarihçi Arnold Toynbee, uygarlıkların oluşması ve gelişmesi için “göğüslenebilir bir meydan okuma” faktörüyle karşı karşıya gelmelerinin şart olduğunu söyler. Ona göre; iklimler, bitki örtüsü, komşu toplulukların baskıları gibi etkilerin göğüslenebilir tehdidi olmadan bir uygarlığın doğması mümkün değildir.

Toynbee, eğer çevreden gelen meydan okumalar, o toplumun üstesinden gelemeyeceği kadar şiddetliyse, bu durumda uygarlık tohumunun filizlenemeyeceğini savunur. Bu nedenle uygarlıklar, İndus Vadisi, Mezopotamya, Akdeniz Havzası ve Avrupa kıtası gibi ancak gerekli çaba gösterildiğinde göğüslenebilecek meydan okumaların yer aldığı coğrafyalarda oluşabilir. Antarktika gibi mücadele edilemez çevre koşullarının hüküm sürdüğü veya Havai gibi insan topluluklarından uzak coğrafi mekanlar, uygarlığın oluşmasına fırsat vermez.*

Akla gayet mantıklı gelen Toynbee'nin teorisi ile geleceğim arasında ilginç bir alaka kurdum. Yıllardır devlet dairesinde çalışıp klasik anlamda "memur " olmamak için çaba sarfetmenim mantıksal bir açıklaması olarak gördüğüm bu teoremi toplumlar-uygarlıklar kadar insanlar da kendilerine uyarlayabilirler diye düşünüyorum.
Yani...
Memuriyet hayatı insanın gelişmesine engel bir yaşam alanı sunuyor.
Eğer fazla mücadele edersen ezilirsin, eğer mücadele etmemeye alışırsan da ruhsuzlaşırsın.

Eğer yeteri kadar güçlü özelliklere sahip olduğumu düşünüyorsam dışarı çıkmam gerekiyor sanırım...





*A.Selim Tuncer'in "
Marka bir harekettir, bir durum değil... Bir yoldur, liman değil!" makalesinden alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder